"wapen"

Het eerste wapen dat de Westropa op de brug had, was het wapen van Vreeswijk. Dit wapen was plat gezegd licht blauw met 3 gele strepen. Maar op de site van het Museum Warsenhoeck - Historische Kring Nieuwegein vond ik een mooiere beschrijving. Ik heb me de vrijheid genomen de volgende  tekst te knippen en te plakken.

Aan de voormalige gemeente Vreeswijk werd op 11 september 1816 een wapen toegekend. Het volgende besluit werd daartoe genomen:
"Vanwege den Koning" "De Hooge Raad van Adel, gebruik makende van de magt aan denzelven verleend bij besluit van den 20sten Februari 1816, bevestigt bij dezen de gemeente van Vreeswijk, ingevolge het, door haar gedaan verzoek, in het bezit van het navolgende wapen: Zijnde van Lazuur, beladen met drie fascen van Goud. Gedaan te 's-Gravenhage, den 11 September 1816."

Het wapen dat nu aan de voorkant van de stuurhut hangt, is het wapen van het stadje Kranenburg. De dochter van Michiel van Brugge, heeft het wapen aan de hand van foto's en plaatjes het eerst geschilderd. In de loop der jaren is het een aantal keren opnieuw geverfd. Tot op heden is het wapen van Kranenburg een mooi rood met witte burg met 2 kraanvogels elk aan één kant. Op elke pagina van deze site vindt u het wapen terug als watermerk. 

Het plaatsje Kranenburg ligt net over de grens bij Nijmegen. Een lief klein stadje met groot verhaal. Het stadje ligt in de gemeente Kleve. Op de rotonde staat een geweldig ….. iets, tja een totum paal kun je het eigenlijk niet noemen. maar hij is wel erg mooi. Mijn schoonvader zei dat zijn voorouders hier vandaan kwamen, maar dat heb ik niet gecontroleerd. Het Wapen van Kranenburg komt hier in iedergeval wel vandaan.

Overal in het dorp vind je kraanvogels terug in de tuinen, langs de weg, op de toren, zelfs in het buurthuis. Zoals het volgende stukje tekst. Dit is letterlijk overgenomen van het bordje dat bij de vogels stond.

 

Kraanvogels voor Kranenburg

In juli 2004 werd de "Mühlenturm": feestelijk ingewijd. Ter gelegenheid hiervan en in het kader van de cultuurdagen van de kring Kleef vond de tweede Kranenburgse museumnacht plaats. Een feest dat de kunst, de cultuur, en ook de vaderlandsliefde van de Kranenburgers laat zien en versterkt. Dit feest zal om het jaar plaatsvinden.

Op een dag was er, naast de vele kunstpresentaties, ook een aktie “kraanvogels voor Kranenburg”. Er werden gietijzeren kraanvogels gebracht, die normaal gesproken als tuinversiering worden gebruikt. Basisschoolkinderen uit Kranenburg en van de nederlandse partnerschool uit Lent kregen de uitdagende opgave, deze kale vogels met veel fantasie te versieren. Ze konden kiezen uit verschillend materiaal, van verf tot gips, kleurrijke linten, houtwol, papier, textiel, parels, garen en allerlei afvalmateriaal. Vijf kunstenaars gaven kleine aanwijzingen, echter allen op praktisch gebied. De kinderen konden hun fantasie de vrije loop laten. De hier tentoongestelde vogels zijn het resultaat van deze middag. Ze zijn zo mooi geworden, dat ze enige tijd hier in de bezoekerscentrum te zien zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Op het gemeente huis vindt je binnen en buiten verschillende vormen van het door ons gekopieërde wapen terug. In cement, in glas en lood, op papier en in brons. Laatst genoemde was een zeer  indrukwekkende afbeelding, want hij was minstens een meter hoog.

 

Rhein – Waal – Route

Deze grensoverschrijdende toeristische fietsroute voert in Nederland door de Betuwe en het Rijk van Nijmegen. De Betuwe is vooral bekend vanwege de fruitteelt. Daarnaast vindt men er (glas) tuinbouw, onder meer in Lent, Bemmel en Huissen.

Het Rijk van Nijmegen was in de Romeinse tijd al tamelijk dicht bevolkt. Nijmegen heette toen Ulpia Noviomagus. Bossen bepaalden in die dagen het landschap.

Van het vroeger zeer uitgestrekte Reichswald in Duitsland resteert nu nog zo’n 50 vierkante kilometer.

Nijmegen en Kleef (Kleve) zijn belangrijke steden met winkels en diverse bezienswaardigheden. Daarnaast zijn Bemmel, Doornenburg, Schenkenschanz en Kranenburg een bezoek waard.

De Rhein – Waal – Route is een toeristische fietsroute die volledig is bewegwijzerd. In Nederland volgt u zeskante ANWB-borden met daarop de naam van de route én een speciaal logo. In Duitsland staan borden met uitsluitend dit blauw/gele logo.

De hoofdroute heeft een lengte van circa 100 kilometer. Er is een route verkorting tussen Millingen en Kranenburg ingebouwd.

Tussen het vochtige weideland aan de Rijn en het morenengebied van het Reichswald liggen 8 dorpjes rond een centrale plaats met een historische kern. Hier vestigden zich vanaf 1127 Hollandse ‘broekers’, die in opdracht van de graaf van Kleef het ‘Kranenbroek’ droog legden.

In 1294 verkreeg Kranenburg stadsrechten. Aan het begin van de 15e eeuw werd het vestingwerk gebouwd. Tegenwoordig één van de best bewaarde aan de Nederrijn. Eén van de poorttorens fungeerde tot in de moderne tijd als molen en is nu Heimatmuseum.

Sinds 1308 is Kranenburg een bedevaartsplaats. Het heilige kruis wordt bewaard in de laatgotische basiliek St. Peter und Paul.

In het voormalige begijnenklooster bevindt zich tegenwoordig het museum, Katharinenhof, met kunstwerken uit de 15e tot de 20e eeuw.

Voor meer toeristen informatie:

Fremdenverkehrsamt

Klever Strasse 4

47559 Kranenburg

tel. +49(0)2856-7914