"september 2008"
 Augustus
2008
 
Oktober
2008
Maandag 1
et de megane naar de garage, want de achteruitkijk spiegel was eraf gevallen. Vandaag Ikea kasten gekocht en op internaat gebracht. Ze gaf me een knuffel toen ze me zag en sloeg daarna de deur weer dicht. Ze was erg druk met spelen.

Dinsdag 2
et in elkaar schroeven van de kasten gaat goed, gordijnen maken en ophangen, en de details op zijn plek zetten. Ik ben blij met het resultaat en de oudste dochter ook. Verder wat papier rommel gedaan.

Woensdag 3
aar de tandarts met drie kinderen en zelf op de stoel moeten zitten is geen goed idee, dus oma mee gevraagd. We mogen allemaal weer weg zonder dat we een afspraak moeten maken voor tussendoor

Donderdag 4
westropa is in cannes ecluse begonnen vanochtend. Janarie heeft hulp aan boord van een vriend, van een vriend. Super fijn zo'n matroos die ziet wat er moet gebeuren. In Montereau nog familie tegengekomen en foto's genomen.

Vrijdag 5
Naar Gennevilliers moet ik rijden als de oudste dochter uit is. Als ik in de buurt van Gennevilliers kom staan de auto's aan te sluiten op de snelweg. Omdat ik niet zeker ben van mijn exacte bestemming, bel ik even. De buurman neemt op, want Janarie is aan het spelen met de jetski. Hij geeft mij de coördinaten op van de schepen. Nadat ik deze heb ingevoerd in de tomtom, moet ik nog een half uur rijden. Dat geloof ik niet en besluit mijn eigen koppie te gebruiken, en na 10 minuten rijd ik de auto naast de schuit. De foutieve invoer in de tomtom heeft te maken met minuten en secondes die net even iets anders stonden ingesteld.

Zaterdag 6
De oude foto boeken die ik meegenomen om de site te illustreren hebben gretig aftrek bij de buren. De agenda's van janarie zijn vader worden gelijk opgepakt om door te spitten. Janarie is begonnen met 1981 want 1960 was ik vergeten, ligt nog op de keuken bij oma.

Zondag 7
De vrienden van de buren slapen bij ons in het vooronder en drinken een glaasje verse jus 'd orange mee. Dan varen we van Venette naar Peronne, maar in sermaize gaat de auto er weer af. Ik ga met de kinderen naar internaat, want vanavond wordt ze officieel welkom geheten.

Maandag 8
Eerst naar de GGD voor een gezondheid check-up voor de oudste, de motoriek is prima, daarna gelijk naar school gebracht. Aansluitend mag ik naar arleux komen. En janarie vraagt of ik onderweg nog wat knoflook mee wil brengen, ook voor de buren. Wat blijkt die hebben zelf al gekocht. Dus voorlopig eten wij heel veel knoflook in het eten.

Dinsdag 9
We beginnen de dag met het lespakket van de juf van het LOVK. Onze zoon is nu 4 jaar geweest en moet ook het een en ander leren. Maar hij mag ook nog even met het briefje naar de sluiswachter zoals hij gisteren ook deed. 's Avonds heeft janarie de morse kabel van de noodbediening koppeling gemonteerd. En het lampje dat de buurman gerepareerd heeft ook weer aan de stuurhut gemaakt.

Woensdag 10
's Middags de oudste dochter gebeld, en ze klonk zo verdrietig, ze vroeg: "Mama, waar bent u nou". Ik kan je wel vertellen dan breekt het moeder hart. Na dat ik had opgehangen, heb ik eerst even wat traantjes weggepinkt. 's Avonds nog even met de leiding bellen, maar de verdrietige stemming van de oudste was al over, tien minuten na het ophangen van de telefoon. Met het schip zijn we vanochtend in Oudenaarde begonnen. In Merelbeke moesten we nog op tij wachten. Min of meer werd er voorgesteld, vanavond frites te halen op de royer sluis. Dat was een goed idee, maar op een of andere manier hadden de buren geen geduld en maakten zelf iets klaar. Dus toen ik vroeg wat ze wilde hebben, was het antwoord: "Wij hebben al gegeten". Lekker dan.

Donderdag 11
Oma belt vandaag om te vragen of ze op internaat op visite mag gaan. Maar de oudste heeft zwemles en is pas met etenstijd terug. Maar natuurlijk mag oma op visite komen, het wordt na het eten, en oma legt haar op bed. Wij varen nog maar even door naar de Kreekrak, en naar de Volkerak. Voor Dintel was het file voor het bunkeren bij een bootje van Van der kolk. 's Avonds vast in Engelen. Het was warm weer en dus besluiten Janarie en ik nog even te gaan zwemmen. Heerlijk.

Vrijdag 12
In Veghel is het weer prijs, de auto eraf (wat nu zonder tijdverlies kan, want hebben 3e schutting aan sluis 4, vroeger kon je hier met 3 spitsen tegelijk schutten) en kindje halen. Aangezien de buurvrouw een afspraak had niet ver van het internaat kon ze nu mooi mee rijden. Janarie vaart verder naar Lieshout. Er is geen plaats bij de silo, dus blijven de buurman en wij bij de oranje brug liggen. Wel gek dat we de hele reis bij elkaar hebben gelegen en nu op de losplek het niet is gelukt. Ik kom niet al te laat aan boord zonder #@!*&% de foto's die ik vorige week bij de "…." besteld had. Nu kom ik toch flink in tijd nood als ik het scrapbook trouwalbum voor mijn vriendin af wil hebben voor een afgesproken datum. Toch gelijk een nieuwe bestelling gedaan.

Zaterdag 13
Als we wakker zijn ga ik met één buurvrouw naar de Sligro. Janarie en buurman varen naar de losplek, want we eten chinees bij de buren, waar de vakantiegangers van vorige week ook aanschuiven.

Zondag 14
Al vroeg weggereden naar het noorden van Nederland, daar hadden we een familie feestje. Het is erg leuk weer nichten (geen mannelijke homo's) te zien. Ook de kinderen hadden het naar hun zin in de bijgelegen speeltuin. Daar hebben we allemaal geluncht, en aansluitend bij mijn broer nog een bakkie thee gedronken. Janarie was er niet weg te slaan, want zoals het kinderen betaamd kon hij zicht niet losrukken van de immens grote trampoline in de tuin. Later op de avond hebben we de oudste weer naar internaat gebracht, die sliep na 5 minuten al als een os.

Maandag 15
Met onze zoon ga ik naar Rotterdam voor een bijeenkomst van LOVK met mentoren en ouders die geïnteresseerd zijn in het werken met school@home, voor mensen die willen weten wat dat is verwijs ik graag naar de volgende site: www.lovk.nl, daar vindt u alles over de lesmethode van schippers kinderen. Janarie heeft samen met de kleinste gerekend aan de stabiliteit van ons schip geladen met een stuk constructie van Bratislava naar regio Parijs. Als ik terug kom met een cadeautje voor de jarige buurvrouw, zie ik dat Janarie en de kleinste daar nog een verjaardagsslinger en ballonnen hebben opgehangen. Janarie gaat gelijk weg naar de tandarts, hij komt terug zonder gaatjes.

Dinsdag 16
Als 2e vandaag gaan we lossen, in minder dan 3 uur zijn we leeg. Eerst de auto aan boord gezet, de papieren komen ze hier netjes aan boord brengen! En dan varen, we gaan naar Maasbracht onder de vloer schoonmaken en nieuw in het vet zetten, aansluitend wordt het ruim gespoten en ook nieuw in de verf gezet. In Maasbracht nog even op de autosteiger de auto eraf gezet en naar de haven gevaren/gereden.

Woensdag 17
De jongste kan naar de plaatselijke peuter speelzaal, en de zoon gaat naar het Maashofje, een school speciaal voor schippers kinderen. Dat wordt flink fietsen van de week. Janarie repareert de gesneuvelde afzuigkap, en dat doet hij heel netjes. Hij krijgt het niet helemaal af vandaag, maar goed morgen weer een dag. In het ruim worden de planken gemarkeerd, voordat ze gestapeld worden. Aan de overkant van de haven worden de planken met een kraan aan de wal gelegd.

Donderdag 18
De laatste hand wordt gelegd aan de afzuigkap, en dan kan ik hem weer gaan gebruiken. In het ruim staat één man de vloer schoon te spuiten met 200 bar. Het is voor hem de 1e keer en dus moet Janarie hem wijzen op plekken die nog even over moeten. Daar wordt je niet vrolijk van. Je laat dit werk door een ander doen zodat je zelf andere zaken kan opknappen. Niet om er met je neus boven op te zitten, en commentaar te geven.

Vrijdag 19
Janarie gaat met de ratel wat roest te lijf op de trimvullingen, gevaarlijk hoor stel je voor dat je er door heen ratelt. Aangezien het vandaag weer vrijdag is ga ik weer naar het internaat. Maar dit keer sta ik niet bij de school om haar op te wachten. Want onze zoon (vanaf nu aangeduid met D) had vandaag zijn 1e zwemles, dat is best spannend. Hij ging vaak onder water en kon zijn beentjes er niet meer onder krijgen. Gelukkig was er een zeer oplettende badmeester en heeft hem regelmatig even geholpen met het vinden van de onder en bovenkant van zo'n zwembad.

Zaterdag 20
Oma is jarig vandaag en wordt 77 jaar, en ze krijgt een nieuwe computer. Maar voordat ze die krijgt, moet janarie nog uit Maasbracht gehaald worden. Maar dat vindt onze nieuwbakken schoonbroer helemaal niet erg, hij ontsnapt aan een legio vrienden van Oma. Samen met de jongste zus van janarie, zorg ik er voor dat Oma niet te veel hoeft te doen. Dus lopen we rond met koffie, thee, gebak en al het andere wat je kunt bedenken. Zus Ariënne moet nog het een en ander doen in het centrum en neemt de foto opdracht, die ik vorige week per ongelijk heb mee gekregen, weer mee naar de winkel. Weer een week minder de tijd om het album af te maken. Als ze terug is ga ik een cadeautje kopen voor een kennis. En zie op het dorp dat er sluizenloop is, daar wil de oudste (vanaf nu aangeduid met M) wel aan mee doen. Dus snel terug naar huis, D wegbrengen en snel weer naar het dorp. We zijn net op tijd we hoeven maar 2 minuten te wachten voor het startsein. Daar ga ik dan op mijn nette laarzen en mijn lancaster tasje. Ik loop voor spek en bonen, maar M krijgt de felbegeerde medaille.

Zondag 21
Geweldig zo'n nieuwe pc, maar de kinderen moeten hem wel even aansluiten. Helaas voor haar zet ik aan de achterkant van de kast niet de aan en uit knop om, maar de 230/110 volt knop en laat ik de hele familie schrikken met een flinke knal. Einde computer. Blond zeker. We gaan snel terug naar boord, aangezien M maandag vrij is kunnen we nog lekker even samen zijn.

Maandag 22
Er wordt een rare olifanten slurf in het ruim gebracht, waarmee onze werkman zonder veel enthousiasme de rotzooi in de lege olievaten transporteert. De dag is ver heen als hij klaar is. Om 15:00 uur komt er een man van de verzekering, om het één en ander eens kritisch te bekijken. Zoals naar spantspoor verbindingen en andere zaken die gerepareerd moeten worden. Janarie had aantekeningen in de zij gemaakt, zodat de man na wat rond gekeken te hebben het verder voor gezien hield. Janarie heeft aansluitend samen met een ijzerwerker alle spantspoor verbindingen en andere scheurtjes gelast. De ijzerwerker houd het snel voor gezien, en denkt klaar te zijn. Ik ga nog even op en neer naar het internaat om M weg te brengen. Ook ga ik nog even langs de computerwinkel en leg uit wat ik heb gedaan. Zoveel eerlijkheid moest beloond worden en ik krijg zo een nieuwe mee. Dat is nog eens service. 's avonds gelijk aansluiten en niet meer aan het knopje achter aan de pc gezeten. Maar hij doet het niet, hij vraagt om een licentie code van XP maar er zou vista op zitten. Die code accepteert hij natuurlijk niet. Einde computer, blond zeker. Na mijn gegrom gaan we op weg naar Krimpen om de verstuivers van de Gardner weg te brengen. Ze zullen vrijdag klaar zijn.

Dinsdag 23
Na alles nog een keer na gekeken te hebben blijkt de ijzerwerker zijn werk niet naar janarie's tevredenheid gedaan te hebben. En heeft ook veel overgeslagen. Wie kan het allemaal af maken en tot een uur of tien 's avonds doorwerken, juist Janarie, hij wordt met de dag chagrijniger. Janarie laat dat merken door helemaal te zwijgen. Geen goedemorgen kan er meer af. IJzige stilte is het resultaat. Dus kruip ik maar in de telefoon om de computerwinkel te bellen met mijn probleem, ik mag vrijdag 17:30 uur terug komen met de pc, en dan zullen ze kijken wat ze er aan kunnen doen.

Woensdag 24
De vaten met vet worden warm gestookt, het wordt tijd het vloertje in te spuiten, dat is snel gebeurt. Ja, een beetje te snel er wordt namelijk van achter naar voren gewerkt en dus zijn de klinknagels allemaal maar aan één kant in het vet. Na commentaar en gemopper over de slechte kwaliteit van de dienst wordt er toch nog een keer van voor naar achter gelopen. Nog meer stilte en zwijgzaamheid. Aangezien wij nu niet met de gardner kunnen draaien, komt de buurman aan de overkant ons even halen. Dan kunnen de planken er weer in getakeld worden en de vaten met troep eruit.

Reactie van
anja
Dat varen is af en toe toch maar tobben he?

Donderdag 25
Er komen drie onzekere mannen het ruim in, tenminste zo komen ze over. De planken zijn niet schoongemaakt aan de zijkanten dus zo krijg je de vakken er niet strak in. Janarie probeert een aantal planken alsnog met een krabber en later met een roestborstel op de flex schoon te krijgen, maar dat kan hij echt niet voorwerken. En als hij klaar is kan de vloer weer schoongemaakt worden want alle troep valt natuurlijk op het nieuwe vet. Nee, dit is geen succes. Janarie zit de hele dag met zijn neus op de werkmensen die ook nog verschillende stukken hout verzagen. 's Avonds samen kieren gesmeerd, en komen een vak tegen met een kier van één centimeter. Janarie belt nog even met de eindverantwoordelijke en zegt dat de mensen die dit zo hebben achter gelaten toch echt nog even terug moeten komen. Ik overleg met janarie of we nog wel willen dat ze het ruim doen. Maar ach we liggen nu toch hier en het is zo afgesproken.

Vrijdag 26
De dag begint niet goed vandaag. De ijzerwerker moet vandaag de ijzeren strips er weer in leggen. Maar hij had de strips niet opzij getikt, nee hij had de hele klep er maar afgebrand dat was makkelijker. Nu wilde hij de kleppen boven op de U-balken lassen. Nee, zegt Janarie, dan rijdt de 1e de beste bobcat gelijk alle ijzers eruit. Je maakt het maar zoals het was. Vervolgens is de man boos vertrokken en de eerste 20 minuten niet meer terug gezien. Na een week chagrijnen van beide kanten besluit de aannemer niet meer verder te gaan in het ruim. Dus moeten we op zoek naar iemand anders die het af wil maken. Janarie zegt het niet erg te vinden, want liever helemaal niet als met de Franse slag. Hij praat weer. Hé, het is vrijdag, tijd om naar internaat te gaan. En naar de computer winkel. Ze nemen hem mee en beloven later op de avond terug te bellen. Dus ga ik eerst naar Krimpen om de verstuivers op te halen. Om 19:30 uur wordt ik gebeld, de computer is niet meer te redden kom maar een nieuwe halen. Toch niet zo blond.

Zaterdag 27
De resten azobe buikdenning worden in stukken geslepen. En D helpt papa in het ruim om alles in zakken te doen. 's Middags gaan we even met zijn allen naar de plaatselijke kermis. In de draaimolen, eendjes vangen en een leuke ballon gekregen. De kindjes zijn weer blij en wij een beetje lichter.

Zondag 28
Janarie's oudste zus met man en kinderen zijn bij oma, dus daar gaan we lekker op tijd heen. We nemen ook nog wat azobe planken van de buikdenning mee, want die gaan goed in de openhaard. Janarie brengt zijn neef weg, die studeert scheepsbouwkunde in Delft. En ik breng M naar internaat. Nog even koffie drinken met de leiding, en weer terug naar Maasbracht.

Maandag 29
Geen school vandaag, want er is kermis. De combinatie ontgaat mij een beetje maar goed een vrije dag is nooit weg. Om vier uur houdt janarie op met werken in het ruim, want dan gaan we ook nog maar even naar de kermis voor de tweede keer. Kinderen weer in de draaimolen en een keer touwtje trekken.

Dinsdag 30
Vanmiddag gaan we weer varen maar ik stap er in Maasbracht af. Ga naar een info avond van groep 3 op school. Janarie heeft het ruim uit geveegd en gaat de kachel klaar maken, want het is flink herfstweer geworden. Het wordt al snel zeer aangenaam binnen. De bijeenkomst op school loopt uit tot half 10 's avonds en ik besluit bij oma te blijven slapen. Janarie vertelde over de telefoon dat hij 4 breed lag. Niet echt geschikt om met 2 slaperige kindjes van 2 en 4 midden in de nacht overheen te gaan. Janarie mag zich te goed doen aan een overgebleven bakje chinees, als diner. En wat betreft de foto's voor mijn scrapbook album, tja de gewone formaten heb ik nu, maar de vergroting in zwart wit nog steeds niet. Mij zien ze daar niet meer terug.

 Augustus
2008
  
 Oktober
2008